Navigation
  • Teststrips
  • Lancetten
  • Startsets
  • Pennaalden
  • Prikpennen
  • Controle Vloeistof
Wat is Diabetes?
  • Jun 13, 2014

  • Hits: 3137

  • Reactie: 0

In deze blog staat de vraag: Wat is Diabetes? centraal. We bespreken in makkelijke taal wat Diabetes is en wat de verschillen zijn tussen Type 1 en Type 2. 

Wat is Diabetes?

Diabetes wordt in de volksmond ook wel “suikerziekte” genoemd. Elk mens heeft glucose (suiker) nodig. Glucose is namelijk een onmisbaar element om stoffen te produceren die dienen als brandstof voor het lichaam. Deze brandstoffen heb je bijvoorbeeld nodig om te herstellen van een grote inspanning, of om nieuwe cellen aan te maken. Met alleen glucose ben je er nog niet, want je hebt insuline nodig om de glucose af te breken tot eerder genoemde brandstoffen. Insuline is een natuurlijk hormoon, dat wordt aangemaakt door de “eilandjes van Langerhans” in de alvleesklier. Zodra er glucose in het lichaam wordt gesignaleerd, krijgt de alvleesklier een seintje om insuline aan te maken, zodat de insuline de glucose kan omzetten in brandstoffen.

Wat gaat er mis als je Diabetes hebt?

Het menselijk lichaam bezit een eigen afweersysteem. Dit afweersysteem zorgt ervoor dat zaken die het lichaam schade kunnen toebrengen, zoals ziektes of virussen, onschadelijk worden gemaakt.

Type 1

Bij Diabetes type 1 is het afweersysteem “verkeerd geprogrammeerd”, omdat insuline wordt herkend als schadelijk. Het afweersysteem “valt de cellen aan” die insuline produceren, waardoor het lichaam geen insuline kan produceren, en glucose ook niet wordt omgezet in de eerder genoemde brandstoffen. Mensen met Diabetes Type 1 moeten daarom zelf insuline spuiten.

Type 2

Bij mensen met Type 2 is het afweersysteem wel “goed geprogrammeerd”; het afweersysteem ziet insuline als een “goede” stof. Insuline wordt ook aangemaakt, alleen bij Type 2 onvoldoende. Type 2 wordt met name veroorzaakt door een ongezonde levensstijl: te veel (en slecht) eten, zwaar gewicht en te weinig bewegen.

Vroeger was er een duidelijk onderscheid tussen Type 1 en Type 2. Type 1 had je van jongs af aan, terwijl Type 2 vooral een ouderdomsziekte was. Tegenwoordig krijgen ook jonge mensen al te maken met Type 2, en zijn er Type 2 patiënten die zelf insuline moeten spuiten. Het onderscheid wordt dus kleiner, en de oorzaken lopen verder uiteen. Ook mensen zonder overgewicht kunnen bijvoorbeeld Type 2 krijgen.

De volgende blog gaan we in op de gevolgen van Type 1 en 2, en hoe je hiermee om kan gaan. Diabetes is een vervelende aandoening, maar met de juiste zorg en aandacht is er goed mee te leven.

Voor vragen, stel ze gerust in de comments. Heeft u ervaringen die u wilt delen, deel het in de comments!

Hartelijke groet, 

J.P. Vermeer

Diabeet (Type 2) sinds 2001

Oprichter Diabetesvoordeel

Laat een reactie achter

Captcha


Laatste berichten over Diabetes / Diabetesvoordeel.nl
OneTouch Ultra wodt vervangen door OneTouch Ultra Select Plus

Fabrikant Lifescan heeft aangekondigd dat de OneTouch Ultra vervangen gaat worden door de OneTouch SelectPlus

Bayer contour meter en strips worden vervangen door Bayer Contour TS meter en strips

De Bayer Contour meter en strips gaan vervangen worden door de Bayer Contour TS meter en strips

e-mail met informatie over geplande tijdstip van aflevering

Nadat wij uw bestelling aangeleverd hebben aan Post.Nl ontvangt u automatisch een e-mail met daarin o.a. het geplande tijdstip van aflevering van uw bestelling. 

Bayer Diabetes Care verkocht

Bayer Diabetes Care, verkocht aan Panasonic Healthcare Holdings.

Gaat verder als Ascensia Diabe

Lees Meer...